Producenten

Merk macht

merk macht

Steeds meer merkleveranciers worden actief in retail. Ze openen al langer flagshipstores om het merk te promoten, outletstores om overschotten te dumpen en merkwinkels om de concurrentie aan te gaan met retailers die steeds meer huismerken verkopen. Webshops liggen in het verlengde van die aanpak. Al zijn webshops voor sommigen het begin van een avontuur in retail. En als volwaardige retail te gewaagd is, dan openen ze gewoon een fanshop.

‘Unilever omzeilt supermarkt’, kopte reclamevakblad Adformatie in januari. Merkfabrikanten verkopen via eigen kanalen, signaleerde het Financieele Dagblad een paar weken later. Een hoop commotie in de pers omdat de webwinkel Truus.nl een goede deal heeft afgesloten met een paar grote merkleveranciers. Zelfs Philips verkoopt via Truus.nl, al betreft het daar vooral gloeilampen. Het is een interessante nieuwkomer. Truus.nl doet wat Wehkamp.nl, Neckermann, Amazon en bol.com al langer doen: een alternatief bieden voor de gangbare retail en gevestigde retailers. Truus.nl is een nieuw kanaal. Maar directe verkoop is het niet. De opkomst van ‘vente directe’ is echter wel een fenomeen. Talloze merkleveranciers experimenteren met direct-to-consumer oftewel ‘D2C’. Dat deden ze al langer met eigen winkels, maar nu volgen ook eigen webshops. Voor een aantal fabrikanten is dat al lang geen experiment meer. Bij Hugo Boss is veertig procent van de omzet inmiddels afkomstig uit eigen winkels, en ook voor Apple, Levi’s en Nike zijn de eigen kanalen goed voor een substantieel aandeel. Sony en Philips stuntelen, maar ze komen wel naar voren. En nu zien we leveranciers van verzorgingsproducten en levensmiddelen actief worden in dit domein. Nestlé opende afgelopen najaar in Duitsland een online Marktplatz. Procter & Gamble startte afgelopen herfst in de VS met de webshop PGeStore.com. Beiersdorf verkoopt via Nivea Hause. L’Oréal rolt webshops uit voor zijn favoriete merken.

Lees het vervolg in de nieuwste editie van EtailTrends. Voor meer informatie over EtailTrends, mail naar sales@etailtrends.nl

Merk

Bookmark and Share

Plaats een reactieJa, ik ga akkoord met de regels