Economisch vertrouwen eurozone verder omlaag

Het economisch vertrouwen in de eurozone is in oktober gedaald tot een nieuw dieptepunt. De slechtere economische vooruitzichten en de wereldwijde financiële crisis overschaduwden de opluchting over afnemende inflatie. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De zeer slechte cijfers zullen de verwachting versterken dat de Europese Centrale Bank bij zijn vergadering op 6 november de rente zal verlagen om de economische neergang af te remmen. De index voor het ondernemersvertrouwen in de vijftien landen van de eurozone daalde in oktober naar 80,4 van 87,5 in de voorgaande maand. Dit is de sterkste daling op maandbasis ooit gemeten, en het laagste niveau sinds 1993. Economen hadden gemiddeld gerekend op een daling tot 85,3.

Het vertrouwen daalde in alle sectoren. Het consumentenvertrouwen daalde tot het laagste niveau in vijftien jaar, tot -24 van -19 in september, ruim lager dan de verwachte -20. Ook het vertrouwen in de industriële sector daalde sterker dan verwacht, waarschijnlijk door vrees voor afnemende vraag en de mondiale recessie. De index daalde in oktober tot -18, van -12 in september. De prognose van economen was -14.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!