​Van der Laan: ‘Heel lastig met Action te concurreren’
18-05-2017

Reageer (10)

Action maakt het voor mensen met een kleine beurs mogelijk om toch een beetje welvaart te beleven. Dat zegt ceo Sander van der Laan in een interview met Elsevier.

Van der Laan kan zich niet vinden in de kritiek dat de winkelketen met zijn lage prijzen mensen aanzet tot het kopen van producten die ze niet nodig hebben. “Je zou ook kunnen zeggen: Action verkoopt producten die mensen willen hebben.” Hij wijst er daarbij op dat vroeger ieder jaar dezelfde kerstversiering werd opgehangen. “Nu willen mensen elk jaar wat anders”, aldus de topman.

Van der Laan volgt de formule naar eigen zeggen sinds 2004, toen hij nog bij Ahold werkte. Hij wist toen al dat het een heel succesvol bedrijf was. “Ik leerde toen al dat het heel lastig is om met Action te concurreren. Wat wij doen, is uniek.”

Action is inmiddels uitgegroeid tot een ‘pan-Europese speler’, stelt Van der Laan. In alle negenhonderd winkels ligt hetzelfde assortiment. De zeventien inkopers van het bedrijf hebben volgens hem een neus voor de producten die klanten willen en hebben het mandaat om groot in te kopen, tenzij de winkelprijs boven de twintig euro ligt. “Soms is een fabriek maanden alleen voor Action aan het produceren”, stelt de ceo. “We nemen genoegen met weinig marge. En de organisatie is simpel.”

Bron: Elsevier

Download de gratis RetailNews-app in de App store of Google Play store
en blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws.

Reacties
Reacties
 • Freek Hilgerdenaar 18-05-2017 08:36:28
  Ik zou niet eens met Action willen en kunnen concurreren! Want daar gaat het fout! Kies voor een duurzame formule zorg ervoor dat het voor iedereen een Win-Win situatie is.
 • . 18-05-2017 08:38:36
  Dat de prijzen zo laag zijn ligt ook voor een groot gedeelte aan de kwaliteit van de artikelen, die zijn vaak bedroevend slecht.
  Verder laat ook de veiligheid vaak te wensen over, hoe vaak worden er niet artikelen ( vooral speelgoed ) terug geroepen omdat ze giftig zijn of kleine onderdelen bevatten met inslikkings gevaar.
  m.b.t. textiel is de prijs vaak gebaseerd op het gewicht per m2 dus een handdoek lijkt wel goedkoop, maar is van een andere ( lichtere ) kwaliteit als bijvoorbeeld bij de Hema.
  Dat neemt niet weg dat ze het goed doen, maar dit zal ook niet eeuwig blijven duren, ook Blokker deed het altijd goed en nu...... ze mogen blij zijn als ze de Kerst halen
 • jan willem 18-05-2017 08:49:34
  Ze doen het goed maar hebben lak aan kwaliteit en waarborging van veiligheid. Laten leveranciers de volle mep produceren, nemen een deel af en als het goed gaat nemen ze de volgende pluk en als het minder verkoopt dan moet de leverancier het nog maar even op voorraad houden. Leuk als je kerst leverancier bent Dat is dan wachten tot volgend jaar Dit zijn de verhalen die over hen gaan met name over leveringen die via hun agent in HKG lopen
 • Jan 18-05-2017 08:50:03
  Heel veel winkels liggen vol met producten die mensen niet nodig hebben, dus dat argument is flauwekul.
 • Reinder Koornstra 18-05-2017 08:51:30
  Wel een echt WC eend verhaal van Sander van der Laan, natuurlijk. Zo'n statement van een concurrent zou ik binnen een paar maanden weerleggen, wát het zou kosten. Want een dergelijke uitspraak (Sander beweert nu eenmaal wel vaker iets, ook al bij AH) verlamt natuurlijk je hele organisatie, zet zich vast bij klanten en leveranciers, en slaat een gat in je begroting. Een dergelijke 'Doolittle Raid' is niet zo'n probleem voor Action, al staat de directeur even te kakken, maar het is beslist heilzaam voor de eigen organisatie. Maar de directies van retailketens zijn zulke brave borsten! Die doen eerst uitgebreid onderzoek, en sparen daarna de kool én de geit. Maar ja, ik heb gemakkelijk praten, bonussen hebben me nooit geïnteresseerd, commerciële resultaten des te meer!
  Maar laten we wel zijn, vroeger werkte elk grootwinkelbedrijf als Action. Dus zo uniek (vgl Zeeman) is het allemaal niet!
 • Jaap 18-05-2017 08:55:26
  Er is helemaal niks mis met de kwaliteit van Action artikelen. Blijkbaar vindt . dat hij een punt heeft door met manke vergelijkingen te komen, maar meestal duidt dat op iemand die er nooit koopt. Blijf lekker textiel wegen en giftig speelgoed beoordelen en koop vooral niet bij de Action :)
 • A. 18-05-2017 09:38:31
  "In alle negenhonderd winkels ligt hetzelfde assortiment." Dat vond ik dus best een beetje saai, toen ik door het filiaal op de Antwerpse Meir liep. Heb je het assortiment bij het filiaal van jou in de buurt gezien, dan heb je alle andere filialen ook meteen gezien. Maar goed, financieel gezien werkt het.
 • Patrick Schrijver 18-05-2017 10:33:57
  Sander is momenteel bezig de prcedures aan te passen naar Ahold model. Hierdoor verdwijnt de echte USP voor de consument.
  Er worden schappenplannen geintroduceerd, prijzen worden verhoogd en afgerond op psychologische prijzen (alles -.99). Dit om de extra kosten te kunnen dekken en de winst te optimaliseren. Hierdoor ontstaat er weer ruimte voor de discounters om het prijspunt in te vullen en dus is er wel te concurreren met Action.
 • songfestival nog vers in t geheugen 20-05-2017 10:10:10
  Het komt eigenlijk door Douwe Bob, die uit zo’n bonvernaal vaatje tapje en daarme de gevoehoelige snmaar raakte, zoals Monique Smit dat ook kan, zegt ze tenminste. D’r word zoveel gezegd, maar goed, ik had op een ochtend (na een nacht) zo’n beetje weet daarvan, hoe zegt men zoiets, alsof er iets sleept langs een ding, waarachter bolletjes zitten, en daarvan ontsnapt er dan een. Van die bolletjes. Een a twee per maand, maar wel tegelijk, subsidiair nagenoeg gelijk, niet precies dat nou ook al weer niet. Nee, medische metaforiek is niet sexy (autopsy hoeft niet noodzakelijkerwijs iets slechts te zijn, daarentegen). Anyway hoe dan ook, had ik de betreffende metaforiek bedacht, en waarom deed ik dat eigenlijk niet, dan had ik hem op chique tan, ritmo caliente but pappa was a bolle jan dubbel, Belle Perez dusdoende, wat over haar heb ik het. Thans meest met kleine pruttel op schoot aan te treffen, maar de opplakwinpers zijn nog niet afgelegd, een gegeven waar jan Heemskerk verstandige dingen over gezegd heeft, zij het dat gendergewijs anders zat, maar a priori sluiten we niets uit, bij zulke moeilijke onderwerpen waar boekenkasten over volgeschreven zijn die elkaar ook nog vaak tegenspreken. Ik kom hier zometeen op terug (ja?) eerst even het krokante kipschnitzel syndroom (1), beknd van Teutoonse super(s).
  Met een gezond eiwitgehalte, zijnde een gepaneerd product waarmede jusvormende activiteit ontmoedigd wordt, kan de vantwoordekeid nemende Ingrid Klinkers of Irene Kärcher d’r eigenlijk niet beargumenteerd tegen zijn, alleen een Baleno komt er toch niet in en ook niet als tussendoortje, ook niet de high executive die dat radar-bumperdetectievolgsysteem ook heeft, zulks te bekomen in het vertrouwde Capelle of het huiselijke Monster. I’s not gonna happen, zou Lilly Allen zeggen. Terug naar adolescentie en verder, ik neem even Robert Bly erbij, wat is volwassenheid, dat staat op opagina 228 (namelijk). Niet het recht opeisen alles ineens te veranderen, hoewel de verkiezingen in NRWestfalen zo oingemerkt voorbei gingen dat je daar anno heden niet voor hoeft te vrezen. De adolescent met zijn aberraties (eigenlijk stond er passies, mja dat woord is een heel eigen pad ingegegaan, en geen smalle) tegemoet treden met niet-lege handen. Of meneer Wildeman inzake de vrouwelijk psyche wel kenner in is, da’s een ander verhaal, toch meer een man-man, onbekend op het hockeyveld (laat maar). Anette Heffels en ik zijn heel okay met elkaar, dat is dan al een zingeving ding, dat kon altijd al. Renunciatie, het klinkt als iets dat je op de uitlaatpijp schroeft na us83 enn voor naverbranding zorgdraagt, maar het gaat om denken&doen in langere termijnsfeer en eten a la Yfke Sturm, wie zijn kinderen liefheeft kastijdt ze. Hmm, alweer en niet geheel adequate metafoor (let er wel iemand op d’r, iedereen mag hier maar alles). Enfin niet de meeste weerstand zoeken, maar optimaal, enigszins dus toch wel, qua frustreren.
  Zangeressen die wél latino zijn terugkerend op het onderwerp –optredend for all I know op kleinbehuisde kermissen in Terneuzen, of shoppingmall-oïde Casino’s- zijn niet a priori voorgesorteerd voor zulk ener toekomst. Wij zien ons hier gesteld voor een samenloop van kwetsbaarheden inzake de zojuist aangevoerde hooggelegde volwassenheidlat. Opgegroeid en consentgemanaged naar een Longoria Paulianeuze SpyderMaser-typje, laat bekeerd tot het ouderschap en zoals Ralph Nader zou grommen (inzake corporations en daarvan de ergste) too big to fail.
  Managen wat je (je? Moi? Iemand ergens) kunt beinvloeden. Vroegâh, toen was een Mercedes een auto die wel sjiek en duur was, maar waarmee je het het plebs dat niet inwreef. Nou ja niet de hele tijd, iedereen heeft wel eens een paar jaar dat het wat minder is, maar in de tijd dat een 604 eigenliljk joyeuzer was, en voor het geld (of de ruitenwissers) hoefde je het in elk geval niet te laten. 45920 kost een C-coupe volgens de brochure, die suggereert dat je leer ter waarde van een hele afdeling Leenbakker erbij krijgt, door de microvezel standaard niet af te beelden, en met 7.7 seconden toch wel dat je zegt snel genoeg, vermogen voldoende 184 pk should anybody ask. Uiterlijk anno heden een van de ingetogener Mercs, oneerbiedig gezegd een tweedeurs Passat coupé onder handen van Hooydonk (bmw filosoof onder meer bekend van stellingen zoals de eerste confrontatie met ons product is viseel) .. hoe lang is dat geleden dat een Passat een 1.3 motor had en 8144 euro kostte? Oh, dus dat is wel al lang 36 jaar, dan istie wel een end in de Volkeurse Vaert opgeschoten, groot waffeltje/opneukertje Golf TDi maar anders, hmm in TV serie met gold laminated f-r-i-e-nd of the mole zegnouzelf. Au serieux, waar verdient men du moment dat nieuwe geld dan mee? Strategische investeringen in Chinese Bizrkchef Rostock aan de Yantse, en Scania. But that will only be, when I’m feeling rather sexy so it’s mostly Citigo. Een klein stukje retail Therapy met dank aan Natasja van Atomic Kitten die u zo-ev en hoorde en met 478 zal er toch wel (ergens) ruitme zijn voor de Chicco-catalogusinhoud en een mud ingeblikte Friso? Vianen kan/mag zich troosten met hun eenzitterdivisie, eens een smartlapzangeres altijd narigheid, d’r komt daar heus nog wel eens een midlife crisis van, twee kansen in principe ik noemde de gender net al even.  1_______
  Enige dank is verschuldigd aan Inez Weski met haar Eiffeltorensyndroom, dat behelst dan hydromatically afstanden overbruggen met de grease lightning die boeven dan kennelijk hebben, volgens de Juten.
  2
  Gesprekken met mijn Kind van Heffels is niettemin wel een hele grote inkopper, nu het kind in kwestie de Huislatino betreft.
 • The Actionman 23-05-2017 21:17:46
  waarom laat de redactie bovenstaande reactie in vredesnaam staan?
Plaats een reactie