​Intertoys legt ombouw in overlapgebieden stil
27-03-2017

Reageer (7)

Intertoys heeft alle franchisenemers in de overlapgebieden laten weten dat de ombouw van de lokale Bart Smit-vestiging voorlopig is gestaakt. Dat heeft de speelgoedketen gedaan na het verloren kort geding tegen een franchisenemer in Sassenheim.

De rechtbank van Noord-Holland verbood Intertoys eind januari de winkel in Lisse om te bouwen zonder toestemming van de winkelier uit het nabijgelegen Sassenheim. Echter is een tweede franchisenemer uit Den Bosch die naar de rechter stapte niet in het gelijk gesteld. Intertoys heeft onder meer de bedrijfsleiders van de Bart Smit-winkels in Den Bosch en Vught gevraagd alle aankondigingen dat de winkel een Intertoys wordt weg te halen en alle logo- en reclame-uitingen met de nieuwe naam nog niet te gebruiken, waarmee de dreiging dat de exclusiviteitsrechten worden geschonden niet voldoende concreet is.

Intertoys heeft tegenover de rechter laten weten zijn te doen om de franchisenemers uitzicht te geven ‘op een duurzaam rendement voor de toekomst’. De insteek is dat franchisenemers onder de streep geen nadeel mogen ondervinden van de ombouw van Bart Smit-winkels in hun gebied. De speelgoedketen heeft een compensatiesysteem bedacht, waarvoor met elke franchisenemer overleg moet worden gevoerd.

Intertoys stelt dat de franchisenemer uit Den Bosch weigert het gesprek aan te gaan, iets wat volgens de rechter – bij voorkeur onder leiding van een onafhankelijke partij – nog steeds de aangewezen weg is om een oplossing te bereiken. ‘Intertoys kan echter niet het onderwerp van overleg vooraf beperken tot de vraag hoe de schadevergoedingsregeling eruit zou moeten zien’, aldus de rechter. De franchisenemer uit Den Bosch oppert onder meer de mogelijkheid om de winkels van Bart Smit te sluiten.

Vijftien franchisenemers van Intertoys verzetten zich tegen de ombouw van Bart Smit in hun verzorgingsgebied. Het oorspronkelijk plan was om alle filialen van Bart Smit dit kwartaal om te bouwen tot Intertoys, gevolgd door de vestigingen van ToysXL.

Bron: RetailNews

Download de gratis RetailNews-app in de App store of Google Play store
en blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws.

Reacties
Reacties
 • Reinder Koornstra 28-03-2017 06:40:12
  Toch totaal onbegrijpelijk, tenzij je vooronderstelt dat letterlijk iedereen bij Blokker in paniek is. Het is natuurlijk logisch dat franchisenemers de boel dichtgooien als het moederbedrijf onder dezelfde naam vlakbij een eigen filiaal opent. Na alle commotie rond franchise regelingen, zou je denken dat er toch minstens één jurist bij Blokker rondloopt die deze actie heeft voorzien! En natuurlijk krijgen die franchisenemers gelijk!
 • Seb 28-03-2017 08:09:17
  @Reinder

  Zou je eens kunnen uitleggen wat precies het probleem is? Deze Bart Smit filialen, van Blokker Holding, waren sowieso al aanwezig in hetzelfde gebied als Intertoys franchisers. Met andere woorden, de concurrentie tussen deze formules was er al. Vorig jaar zijn beide formules op het hoofdkantoor al samengevoegd, waardoor ook achterliggende systemen en inkoop gelijk zijn getrokken: Het aanbod was dus ook al geharmoniseerd.

  Nu komt er boven de gevel Intertoys te hangen, in plaats van Bart Smit. Dat is het enige verschil.

  De franchisers van de originele Intertoys formule liggen enkel dwars omdat ze nu ruimte zien om een concurrent uit hun buurt weg te duwen op basis van de exclusiviteit regel in hun franchise contract.

  Blokker Holding heeft compensatie aangeboden (die ze dus eerst niet kregen, terwijl Bart Smit enkele meters verderop ook gewoon gevestigd was).

  In plaats van moeilijk te doen, kunnen ze ook verder kijken en naar de voordelen kijken.
 • Robert 29-03-2017 09:03:20
  Weten klanten veel dat ze bij hetzelfde bedrijf kochten. Een Bart Smit en een Intertoys naast elkaar is nog te doen voor een klant, twee Intertoys vlak bij elkaar gaat niet werken.
 • Seb 29-03-2017 10:31:05
  Die situatie zal waarschijnlijk maar op een hand te tellen zijn en zal vast en zeker opgelost worden.

  Overigens, met tegenwoordig meerdere filialen van H&M en andere zaken in 1 winkelstraat is het echt niet heel vreemd als er 2 speelgoedwinkels zitten. Bovendien kun je qua assortiment in de ene winkel de nadruk leggen op bijvoorbeeld LEGO en in de andere de nadruk op Playmobil. Zo vullen ze elkaar prima aan.
 • Reactie Seb 30-03-2017 10:10:55
  Beste Seb, je hebt het waarschijnlijk niet helemaal goed begrepen, je hebt het over compensatie die ze eerst niet kregen,Het is niet zo dat de franchisenemers iets extra,s krijgen,hun schade wordt alleen gecompenseerd, maar dit is via een regeling,die gaat via het landelijk gemiddelde,als je het beter doet dan het landelijk gemiddelde ondervind je dus nadeel,Ook wordt er geen accountants controle op deze compensatie berekeningen toepast dus de franchisers vinden deze regeling slecht.

  Wat betreft concurrentie liever een echte concurrent dan al weer een Intertoys zo heeft de klant nog wat te kiezen.

  De franchisers willen helemaal niet de concurrentie weg duwen.

  En als een franchiser een bedrag betaald voor een exclusief gebied kan de organisatie dit niet zonder te betalen weer terug vragen.

  Hopelijk begrijp je het nu

  Een franchiser
 • Seb 03-04-2017 06:45:56
  @ Franchiser

  Je bevestigd juist enkel mijn bevindingen. Welke schade ondervind je dan? Die Bart Smit (ook van Blokker) zat er toch ook al? Daar werd je toch ook niet voor gecompenseerd?

  Dat jullie de regeling an sich niks vinden, dat is jullie recht. Maar de franchisers die een rechtzaak hebben aangespannen zijn er enkel maar op uit om de concurrent uit hun gebied te weren. Een concurrent die er al zat en ook nog eens van hetzelfde moederconcern was.

  Binnen een franchise formule kun je ook zeer goed concurreren met elkaar. Zorgen dat jouw winkel de beste is, in klantvriendelijkheid, service en assortiment.

  Voor de enkele gevallen waar een Intertoys bijna tegenover of naast een Bart Smit ligt, daar moet een oplossing voor gevonden worden. Maar daar ging deze rechtzaak niet over.

  Begrijp je het nu?
  Tijd om te gaan ondernemen in plaats van je energie te steken in frustratie!

  Succes.
 • Reactie Seb 05-04-2017 16:16:20
  Hoi Seb jij ben volgens mij zelf een beetje gefrustreerd, misschien moet je hulp gaan zoeken.
Plaats een reactie