'Fusie snackproducenten ondermijnt concurrentie'
14-02-2012

Reageer

De beoogde fusie van de producenten van Van Dobben-, Kwekkeboom- en Morasnacks ondermijnt de concurrentie op de markt voor diepvriessnacks. Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar aanleiding van onderzoek naar de fusie van Royaan (Van Dobben en Kwekkeboom) en Ad van Geloven (Mora en Hebro).

De fusieorganisatie zou volgens de NMa een groot marktaandeel verwerven. De keuzevrijheid van consumenten en afnemers wordt hierdoor beperkt, met hogere prijzen en lagere kwaliteit als mogelijk gevolg, concludeert de NMa.

De fusiepartners zeggen dat de schaalvergroting nodig is om de Europese concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Zij denken dat het marktaandeel in de gemaksvoeding onder de twintig procent blijft. Volgens de snackfabrikanten blijven na een fusie minstens drie ‘sterke concurrenten’ over op de markt van privatelabelsnacks.
De Europese Commissie, die instemt met het onderzoek van de NMa, keurde eerder een soortgelijke fusie in de Belgische activiteiten wel goed. Daar zou voldoende concurrentie overblijven. Het vervolgonderzoek van de NMa neemt nog dertien weken in beslag.

Bron: Het Financieele Dagblad

Reacties
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie