Btw-fraude elektronica loopt in miljoenen
29-05-2012

Reageer
De schatkist is mogelijk miljoenen euro’s misgelopen door btw-fraude bij de handel in mobieltjes , spelcomputers en tablets. De fiscale opsporingsdienst FIOD signaleert dat steeds meer handelaren partijen elektronica verkopen en de btw in eigen zak steken.

Verkopers blijken btw in rekening te brengen bij de koper, maar dragen die vervolgens niet af aan de Belastingdienst. Kort na het sluiten van de koop ontbinden ze hun bedrijf en vertrekken. Staatssecretaris Weekers van Financiën past daarom de regeling voor de handel in elektronica aan.

Binnen Nederland zijn de louche handelaren soms te traceren, maar bij handel over de grens is dit erg lastig. Omdat de koper van de partij elektronica de hem in rekening gebrachte btw kan aftrekken als voorbelasting, is de schatkist uiteindelijk de dupe.

Weekers komt daarom met een verleggingsregeling voor de handel in elektronica. De btw-heffing gaat daarbij over van de verkoper op de koper. De verkoper kan de btw dan niet meer stiekem wegsluizen. Alleen in de laatste fase van de verkoop, als de consument zijn tablet of mobieltje koopt, wordt nog btw afgedragen.

De aanpassing zal vanaf vrijdag 1 juni worden doorgevoerd. De regeling wijkt af van het Europese btw-systeem, daarom is er toestemming nodig van de Europese Commissie en de voltallige Raad van Ministers. Nederland heeft inmiddels een verzoek ingediend, maar wacht de procedure niet af.

Bron: Algemeen Dagblad

Reacties
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie