​Coolcat en America Today in het rood
09-01-2017

Reageer (12)

Ondermaatse prestaties hebben ervoor gezorgd dat Coolcat een bankconvenant heeft geschonden. Oprichter en aandeelhouder Roland Kahn heeft medio vorig jaar tien miljoen euro bijgestort om de financiering van de bank overeind te houden. Dat bevestigt ceo Lilian Vos tegenover RetailNews.

Coolcat sloot 2015 af met een verlies van 11,3 miljoen euro, zo blijkt het jaarverslag dat in november is ingediend. De omzet liep terug van 155 naar nog geen 139 miljoen euro; een daling van bijna elf procent. Doordat de uitgaven tegelijkertijd opliepen, is het operationeel resultaat gekelderd van drie miljoen naar zestien miljoen euro in de min.

De huidige bankovereenkomst met ING – goed voor twintig miljoen euro werkkapitaal – loopt in september van dit jaar af. Om de overeenkomst te behouden zijn ook garanties afgegeven, waar de bank een beroep kan doen in het geval van een faillissement. “Daarmee is 2015 afgedaan, was er gewoon financiering voor 2016 en wordt er in september 2017 opnieuw gesproken over contractverlenging”, aldus Vos.

De ceo benadrukt dat er een goede relatie is met ING. Roland Kahn liet zich onlangs nog kritisch uit over de rol van de Rabobank bij het faillissement van zusterbedrijf MS Mode. De eigenaar verwijt de Rabobank een gebrek aan kennis en sociaal besef. “Ze geven te makkelijk krediet en trekken het ook weer te makkelijk in.”

Om de financiële positie te verbeteren, heeft Coolcat in de loop van vorig jaar verschillende maatregelen genomen. Zo worden de kosten in bedwang gehouden door te bezuinigen op personeelskosten en de huur. Coolcat sluit verliesgevende winkels aan het einde van het huurcontract en vraagt in uitzonderlijke gevallen om korting bij doorlopende contracten. “Coolcat is hierin geen uitzondering”, stelt Vos. “Het getuigt in mijn ogen ook van goed koopmanschap.”

Verder heeft Coolcat de focus op een beter voorraadbeheer gelegd en verschillende afdelingen van ervaren mankracht voorzien. Zo kwam Vos – voormalig cco van V&D – zelf in april de organisatie versterken. Daartegenover staat het vertrek van Richard de Jong, die de afgelopen jaren samen met Max Parent de leiding over Coolcat had.

De tienermodeketen vertrouwt erop dat er voor dit jaar nog voldoende liquiditeit is om de plannen uit te voeren. Plannen die uiteindelijk weer tot een duurzame winstgevendheid moeten leiden. “We gaan er vanuit dat het ingezette herstel van de laatste periode sterker gecontinueerd wordt in 2017, hetgeen ook de volle overtuiging is van de aandeelhouder”, aldus Vos.

America Today
Zusterbedrijf America Today sloot 2015 eveneens af in het rood. Die kledingketen kwam uit op een verlies van ruim vier ton, tegenover 2,1 miljoen winst een jaar eerder. De netto-omzet liep iets op van 55,1 naar 55,8 miljoen euro, mede dankzij de groei van de onlineverkopen. Doordat de uitgaven opliepen, zakte het operationeel resultaat van 2,8 miljoen naar 520 duizend in de min.

Coolcat telt zo’n 130 winkels, terwijl America Today met zo’n zeventig filialen actief is. MS Mode is doorgestart met 155 van zijn oorspronkelijke vierhonderd vestigingen. Kahn is eveneens eigenaar van lingeriemerk Sapph, maar daar zijn geen financiële cijfers van bekend.

Lees meer over de maatregelen bij Coolcat op RetailWatching.

Bron: RetailNews

Download de gratis RetailNews-app in de App store of Google Play store
en blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws.

Reacties
Reacties
 • Machiel 09-01-2017 16:00:19
  Bij MS Mode was de oorzaak van de opgelopen verliezen "een aantal verouderde elementen" in de inkoop. Als ik bovenstaande lees is er bij CoolCat en America Today sprake van "verouderde elementen" op de afdeling controlling. Als de inkomsten teruglopen zou ik verwachten dat er iets sneller aan de knopjes wordt gedraaid om de uitgaven te beperken. Dat is niet altijd makkelijk maar essentieel als je de grote jongen wilt uithangen.

  Het lijkt er een beetje op dat het dhr. Kahn boven het hoofd is gegroeid of dat hij er niet genoeg bovenop heeft gezeten.
 • 09-01-2017 16:04:24
  Machiel, ik onderschrijf jouw verhaal! Chapeau!! C. Arkesteijn
 • Serge 'den Belg' 09-01-2017 20:54:31
  De 'grote' maakten de kleintjes kapot.
  Nu gaan ook de grote overkop...
  Enkel wie in onze sector weinig kosten heeft (personeel, eigen pand) zal blijven bestaan...
 • 10-01-2017 06:49:41
  Onzin, Bijenkorf gaat het ook goed mee? Onzin dat zeker er zijn wel meer bedrijven wasr het wel goed mee gaat bv met Kruidvat
 • Paul Arbeid 10-01-2017 09:42:29
  Ik denk dat de ondernemer Roland Kahn die zich terdege beseft dat zijn bedrijf in 2017 de targets en winstprognoses zal moeten realiseren om het vertrouwen van de bank te behouden. Hij zal als ondernemer ouderwets met zijn poten in de klei moeten staan en ik hoop oprecht dat hij zich niet te veel laat leiden door zijn managers (geen ondernemers) maar weer zelf op de barricade staat. Ik krijg namelijk spontane jeuk wanneer ik de uitspraken van Lillian Vos lees die lichtpuntjes ziet en vertrouwen heeft in de toekomst. Dat zei zij ook toen zij CCO bij V&D was en ons persoonlijk garandeerde dat wij ons als leverancier geen zorgen hoefden te maken want de aandeelhouder had de continuïteit van V&D t/m januari 2017 gegarandeerd. Wij hebben door de persoonlijke beloftes van Lillian Vos helaas veel geld verloren.
 • 10-01-2017 09:49:28
  Natuurlijk, Ton, metvde Bijenkorf gaat het goed! En dat was ook de verwachting nadat Selfridges Ltd. dit bedrijf kocht! Daardoor zijn ze naar het Premium niveau gaan stijgen en hebben ze 5 vestigingen gesloten plus dat ze met de DDD zijn gestopt! Daarnaast, niet onbelangrijk, is Selfridges Ltd. € 200 miljoen gaan investeren in de overgebleven vestigingen!! Dus dit is wel een ander verhaal van een groot bedrijf!! C. Arkesteijn
 • Serge 'den Belg' 10-01-2017 10:16:29
  Inderdaad C. arkesteijn. Blokker,, Hema, Bart 'Smith,...
  Kijk, ik zit in een klein veredeld dorp in België vlak naast de taalgrens met Wallonië. Een prima winkelstadje waar menig klein winkelier goed zaken kan of kon doen. Tot wanneer al die grote jongens toekwamen. Ze namen in begin veel klanten van ons af maar nu moeten we toezien hoe die grote oppervlaktes te weinig volk over de vloer krijgen gezien hun investering....
 • Seb 10-01-2017 12:19:46
  Wat vooral pijnlijk duidelijk begint te worden is dat het mode imperium van Kahn, nog steeds te klein van schaal is om op te boksen tegen giganten als H&M en Zara. Zijn inkoopkracht is met 70 filialen voor America Today en 130 winkels voor CoolCat te klein om efficiënt en 'bulk' in te kunnen kopen. De overhead op de drie formules van Cool Investments is daardoor veel te duur.

  Ter illustratie, America Today heeft een eigen lijn jeansbroeken voor mannen, 26 soorten. Geen van deze jeansbroeken zijn te koop bij CoolCat. Daar zijn maar liefst 51 soorten te koop, waarvan geen enkele bij America Today wordt verkocht.

  Maar liefst 77 soorten denim voor mannen. Een snelle vergelijking bij H&M geeft ook 77 soorten jeans voor mannen, maar H&M heeft wel 3784 winkels ;)

  De enige oplossing mijn inziens is meer kruisbestuiving en collecties delen tussen de formules CoolCat, America Today en MS Mode.
 • Reinder Koornstra 10-01-2017 13:54:23
  Wat Seb voorstelt lijkt alleen maar zinnig, want het zou differentiatie (en dat is er al zo weinig in onze winkelstraten) binnen die drie winkelketens om zeep helpen. Kahn zal door de zure appel heen moeten bijten, zorgen dat hij van de andere ketens afkomt, en al zijn kracht en kennis storten op de hergeboorte van 'zijn' Coolcat. Kleine stapjes helpen niet, zo is wel duidelijk, en hij heeft nog maar een half jaar om de bank weer aan zijn zijde te krijgen. Op deze manier doormodderen zonder perspectief gaat hem alleen nog meer geld kosten! Dat zijn modewinkels dezelfde weg op dreigen te gaan als V&D schijnt hem nog niet duidelijk te zijn.
  Dat ís ook moeilijk natuurlijk, na al die successen in de afgelopen decennia.
 • Serge 'den Belg' 10-01-2017 19:55:27
  Inderdaad Seb en Reinder: heel juiste redenering
 • Aart 03-02-2017 08:31:48
  Gelukkig komt er een inovatieve V&D app, die haalt Kahn zo weer uit de rode cijfers.
 • Reginald 06-02-2017 16:54:27
  @Aart,droom lekker verder dat Kahn weer uit rode cijfers komen want niemand zou een gokje wagen om iets bij V&D te gaan kopen omdat die naam allang besmet is geraakt.Imperium van Kahn staat gewoon op instorten dus Kahn heeft langste tijd gehad.
Plaats een reactie