​HEMA op weg naar zwarte cijfers
20-04-2017

Reageer (5)

HEMA heeft zijn omzet over 2016 met 4,7 procent zien toenemen tot 1,2 miljard euro, de hoogste jaaromzet ooit. De vergelijkbare omzet schoot met 5,5 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder. Het verlies liep tegelijkertijd terug van 72,5 naar 26,2 miljoen euro, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers.

HEMA groeide naar eigen zeggen door vernieuwingen in het assortiment, hogere online verkopen, internationale groei en een sterk vierde kwartaal. In de laatste drie maanden van het jaar liep de omzet met 9,2 procent op. Het nettoverlies kwam uit op ‘slechts’ 0,3 miljoen euro.

Topman Tjeerd Jegen laat weten ‘erg tevreden’ te zijn over de prestaties in 2016. Zo trok HEMA volgens hem meer klanten, ging het marktaandeel omhoog en zijn de voorraden structureel afgebouwd. Jegen wijst daarnaast op onderzoek van GfK, waaruit blijkt dat HEMA is uitgegroeid tot marktleider in de Nederlandse kledingbranche.

“Internationaal blijven we doorgroeien”, vervolgt Jegen. Zowel de omzet in België, Luxemburg, Frankrijk als Duitsland ging omhoog, waarbij de groei van 24 procent in Frankrijk het meest in het oog springt. HEMA kreeg er vorig jaar 24 winkels bij, waarvan tien in Frankrijk. De retailer heeft de ambitie om dit jaar in totaal 24 nieuwe internationale winkels te openen.

HEMA is de eerste twee maanden van het jaar gestart met een omzetstijging van 3,5 procent. Tot en met het paasweekend nam de like-for-like consumentenomzet met hetzelfde percentage toe. Het genormaliseerde ebitda liep met vijf procent op.

Bron: RetailNews

Download de gratis RetailNews-app in de App store of Google Play store
en blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws.

Reacties
Reacties
 • Peter 20-04-2017 08:10:05
  Mooie cijfers voor Hema, inclusief de LFL groei. Zwarte cijfers in 2017 zou heel zijn voor ze.

  Toch had ik er meer van verwacht. Het wegvallen van V&D eind 2015 had een enorme omzetgroei moeten opleveren (sokken, ondergoed, dekbedovertrekken, handdoeken, etcetera). Het lijkt er op dat deze kans niet volledig is gepakt. De groei die ze hier wel van hebben gepakt, zegt nog niet veel over de kracht van Hema formule. LFL groei in 2017 is zeker geen gelopen race lijkt mij.
 • Reinder Koornstra 20-04-2017 10:58:23
  Ja, Peter, díe conclusie had ik al eerder getrokken, natuurlijk ligt een stuk markt compleet braak, maar het lijkt erop dat de HEMA voorlopig van de sluiting van V&D profiteert op productgroepen die door consumenten al heel lang als gelijkwaardig werden gezien. In ieder geval zal de HEMA écht een seizoensvloer moeten vrijmaken om echt te scoren op succesvolle V&D acties zoals 'Schoolcampus' en dergelijke.
  Dát zag er niet uit, deze zomer!
 • C. Arkesteijn 20-04-2017 13:40:48
  Ja, met bovenstaande schrijvers ben ik het eens, ik had er meer van verwacht vooral doordat er een stuk markt braak ligt! Internationaal gaat het heel goed, alleen de binnenlandse markt daar moet een groot tandje worden bijgezet!! In september 2017 begint in Nederland de ombouw van de Ned. winkels en dat zou omzet kunnen gaan genereren want de winkels nu zien er niet uit en dat is ook een van de struggles bij de HEMA geweest de binnenlandse presentatie!!
  Verder ben ik positief over de HEMA en te hopen is dat de volgende eigenaar er goed in investeert!!
 • Retailer 20-04-2017 20:46:49
  Hoogste jaaromzet ooit en nog een fors verlies.., Vol gestopt met schulden en volgend jaar gaat HEMA in de verkoop pfff hoe vaak zullen durfkapitalisten nog toeslaan en de bedrijven uithollen?
 • Theo 21-04-2017 03:10:19
  Het verhaal is natuurlijk dat we (cijfermatig) niet meer om de Hema heen kunnen (althans dat willen ze ons vanaf nu doen geloven).
  Wat daar achter zit is dat Lion binnen anderhalf jaar van Hema af moet en daar heb je succesverhalen voor nodig (hogere omzet, minder verlies, geweldige klantbeleving, grootste in de markt .... you name it).
  Dus om de boel verkoopklaar te maken moeten een aantal parameters bijgesteld worden dan de citroen nog verder uitgeknepen worden.
  Daarna wordt de boel weer doorverkocht of komt het op de beurs en blijken we weer een luchtballon erbij te hebben die dan ook wel weer doorgeprikt zal worden.
  Eerst zien dan geloven.
Plaats een reactie