​Xenos vraagt marketingbijdrage van leveranciers
15-03-2017

Reageer (6)

Leveranciers van Xenos worden gevraagd twee procent korting te geven op de factuur als marketingbijdrage. De korting wordt niet eenzijdig opgelegd, benadrukt een woordvoerder van moederbedrijf Blokker Holding tegenover RetailNews. "We vragen ze in goed overleg een bijdrage te leveren aan de innovatieslag van Xenos."

Het geld wordt gestoken in de vernieuwing van de winkels. Er is met de grotere leveranciers overleg gevoerd en een aantal heeft een brief gehad over de marketingbijdrage. Een van de leveranciers stelt in het Het Financieele Dagblad dat er geen tegenprestatie tegenover staat, maar dat is volgens de woordvoerder onjuist. “Als leveranciers het ervaren als eenzijdig opgelegd, raad ik ze aan contact met Xenos op te nemen.”

Leveranciers van Xenos kregen vorig jaar al een brief waarin stond dat de betalingstermijn eenzijdig werd verlengd, evenals andere leveranciers van Blokker Holding. Die maatregel gold destijds als onderdeel van een ‘professionaliseringsslag en kwaliteitsslag’ bij het retailconcern.

Xenos heeft het vooral in eigen land lastig, waardoor het zich vorig jaar genoodzaakt zag om 250 winkelmedewerkers te ontslaan. Tegelijkertijd zou er vorig jaar 11,5 miljoen euro geïnvesteerd worden in onder meer het vernieuwen van de formule en een verbetering van het assortiment en de service op de winkelvloer. Daarmee wilde Xenos zijn omzet- en margebijdrage verhogen.

Bron: RetailNews/Het Financieele Dagblad

Download de gratis RetailNews-app in de App store of Google Play store
en blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws.

Reacties
Reacties
 • 15-03-2017 09:48:08
  Xenos is niet de eerste die dit wil 'afdwingen' bij de leveranciers! En of elke leverancier aan wil meewerken is zeer de vraag! Als dat zo is zal het verhaal bij de leverancier uit zijn en Xenos gaat naar z'n 'buurman', want zo werkt dat! Maxeda, het vroegere VendexKBB, heeft dit ook willen doen, maar heeft de 'strijd' uiteindelijk opgegeven! Want het was niet haalbaar en Xenos zal hetzelfde lot zijn beschoren!! C. Arkesteijn
 • Reinder Koornstra 15-03-2017 10:00:27
  Bijdrage niet vragen, en zelfs niet eisen, maar gewoon incasseren voor wát? Volgens mij is Xenos voor maar weinig leveranciers een kanaal waar ze niet buiten kunnen. Gelijk stoppen met leveren, natuurlijk!
  Desinvesteren in de relatie met je leveranciers is voor elke detaillist het begin van het einde. En als Blokker wil overleven als 'Blokker 3.0' verdwijnt de formule sowieso. Als ze het niet doen, ook! Doe als 5000 anderen en lees Blokker 3.0 op nl.linkedin.com/in/reinderkoornstra
 • Ik 15-03-2017 10:27:18
  De zoveelste maatregel bij Blokker, helaas gaan ze hiermee juist weerzin opwekken, zowel intern als extern. Het zijn allemaal geeikte maatregelen, die reeds verdwenen ketens jaren geleden ook al doorvoerde. Willen ze dan dezelfde weg gaan???
 • Peter Jansen 15-03-2017 12:12:53
  Dit is net de collectebus die vroeger de bioscoopzaal in kwam tijdens het voorprogramma. Je werd bijna verplicht om wat te geven.
  Afgrijselijk vond ik dat. Dan dat verplichte.

  Dag Blokker, verkoop je boeltje zou ik zeggen en loop niet zo te bedelen. Daar maak je geen vrienden mee, ook niet bij de klanten.
 • jabr 17-03-2017 11:14:04
  Reinder, U heeft het juist. Als leverancier wordt je, vanaf de eerste order, het vuur aan de schenen gelegd en de prijzen en condities dwingend opgelegd. Je kunt als leverancier natuurlijk ook stoppen. Vervelend als je jouw organisatie en productie op deze regelmatige orders hebt aangepast. ADVIES: leg je eitjes in verschillende nestjes en zorg, dat je niet afhankelijk wordt van je afnemers.
 • Aart 21-03-2017 00:08:29
  Heerlijk korte termijn denken weer van blokker. Nu 2 procent er bij en ons verlies is weer iets minder. Ga nou gewoon eens nadenken wat voor winkel je wilt zijn en of daar klanten voor zijn, en niet alleen voor nu , maar ook over 5 jaar. En hou op met het plakken van pleisters. Het klinkt als zo'n goed idee die 2% maar je onderhandelingspositie wordt er alleen maar zwakker van.
Plaats een reactie