Research

Nano supermarkt opent deuren

Nano

In het centrum van Eindhoven heeft afgelopen weekend een Nano supermarkt zijn deuren geopend. Dit is een mobiele winkel gevuld met speculatieve nano producten die tussen nu en de komende tien jaar op de markt kunnen komen. De producten zijn ingezonden door jonge ontwerpers en technologen uit zes verschillende landen. De producten zijn onder meer medicinale bonbons, een unieke papiersoort gemaakt van eigen huidcellen, een zonne-energie plant, een zichzelf aantrekkende steunkous.

Bedrijven en overheid investeren momenteel miljoenen euro’s in Nano technologie, omdat wordt gedacht dat het onze levens kan vergemakkelijken en verbeteren. Nanotechnologie maakt het mogelijk om stoffen op moleculair niveau te onderzoeken en aan te passen. Dit opent mogelijkheden op diverse gebieden, van gezondheidszorg en voeding tot milieu en landbouw. In de Nano supermarkt kunnen mensen toekomstige nanotech producten bekijken. Daarnaast willen de organisatoren Faculteit Industrial Design TU/e, Studium Generale TU/e en Next Nature Institute mensen aan het denken zetten over positieve en negatieve gevolgen van deze technologie. 

Een commissie van nanotechnologie wetenschappers, ontwerpers, kunstenaars, filosofen en techniekbeschouwers heeft de inzendingen beoordeeld. De selectie is gemaakt op basis van originaliteit, ontwerpkwaliteit, technologische haalbaarheid, maatschappelijke implicaties en de mate waarin het product een discussie stimuleert. Alle producten zijn voorzien van een haalbaarheid keurmerk. Op ieder product staat een schatting in welk jaar het product gerealiseerd kan worden. 

De rijdende supermarkt is tijdens de Dutch Design Week te zien in Eindhoven en zal daarna afreizen naar verschillende steden in Nederland.

Bron: RetailTech

Research,Technologie

Bookmark and Share

Plaats een reactieJa, ik ga akkoord met de regels