Merk

‘A-merken moeten juist nu investeren’

A-merken

Het laatste wat fabrikanten van A-merken nu moeten doen is beknibbelen op de uitgaven. Dat stelt hoogleraar Jan-Benedict Steenkamp aan de University of North Carolina. Fabrikanten houden hun winst weliswaar op peil door te korten, maar tegelijkertijd verliezen de producenten
volgens de hoogleraar klanten voor het leven.

“De loyaliteit daalt in een recessie. Dan moet je klanten bij de les houden”, stelt Steenkamp tijdens het jaarlijkse retailcongres van het kennisinstituut Efmi. Hijmeent dat het rendement van merkinvesteringen in goede tijden veel kleiner is dan in slechte tijden. “Het is verleidelijk om als het goed gaat meer leuke dingen met dat geld te doen. Maar de merkindustrie moet dan, net als de banken, geld reserveren voor moeilijker tijden.”

Bekende merken verliezen gedurende economische tegenwind de meeste klanten aan huismerken, aldus onderzoek over tientallen jaren. Steenkamp spreekt van natuurwet ‘dat consumenten in bange tijden goedkopere producten van huismerken uitproberen’. Ze stappen snel over, maar komen maar langzaam terug. “Of helemaal niet.”

Bron : Financieele Dagblad

Consument

Bookmark and Share   

Reacties

Merkwaardig is dat deze 'wet' blijkbaar nieuw is, terwijl ik die toch echt begin zeventiger jaren al bij Vroom&Dreesmann leerde. Maar het zijn niet alleen de A-merken bij de producten, maar ook de A-merken bij de retailers die hun klanten moeten blijven verrassen. Dat daar de 'gewoonte' als doel wordt gezien, merken we aan het feit dat de meeste winkels in de Sinterklaasperiode al helemaal op Kerst gefocussed lijken te zijn.
De klanten, met name de klanten met kinderen, gaan steeds meer aandacht aan de ongecompliceerde Sinterklaasviering geven, terwijl ze in de winkels vooral de Kerstsfeer al tegenkomen. Dat is toch niet te filmen, eigenlijk!

Plaats een reactieJa, ik ga akkoord met de regels